FF Jaro - OPS 4-0 - några tankar och reflektioner

14.01.2017 kl. 18:59
FF Jaro öppnade säsongen med att tvåla till OPS i Tellushallen med 4-0 (2-0) på lördagen. Med tanke på att bara tre spelare under kontrakt medverkade fanns det en hel del intressanta spelarprofiler i hetluften för publiken att stifta bekantskap med.

Jaro öppnade med en skaplig elva med Kevin Peth som kapten. Han hade sällskap i mittförsvaret av brassen Gabriel Paiva som gav ett bra intryck hela matchen igenom. Han stod oftast rätt, gjorde stabila ingripanden men testades i ärlighetens namn inte ordentligt av ett relativt blekt Uleåborgslag.

Tatu Varmanen och Jere Moilanen inledde på ytterbackspositionerna och var tidvis pigga utan att visa upp något som på rak arm skulle garantera en sommar i Jakobstad. Varmanen var aningen vassare offensivt, åtminstone fanns intentionen och vilja där. Den småväxte Moilanen klev fram några gånger och hotade i offensiven, men fick ofta bråttom hem.

Bakom backlinjen spelade Johannes Ström fulla 90 minuter och fick det riktigt svettigt en gång, när han parerade ett skott vid främre stolpen. Närmast ett mål kom gästerna med Matias Juntunens frispark i den andra halvleken, där stackars Ström hade fullständigt omöjligt att få styr på sina fyra murspelare. Muren och Ström kunde bara titta på när bollen träffade stolpen, returen tog fjolårets Grani-keeper sen hand om.

På backfronten blir det spännande att se huruvida Heames håller sig till en fyrbacklinje eller börjar planera för en trebackslinje han antytt om att kunde komma på fråga. Allt beror på spelartyperna han hittar, enligt britten.

På mittfältet spelade den testade brassen Luan Vasconcelos så gott som hela matchen och var bra under de första fem minuterna. Sen gjorde han en hel del goda och tappra försök till ingripanden, tenderade att slå bollar i för sena lägen och för långt bakom sina medspelare, stämplade en OPS-spelare för ett gult kort och avslutade sin bleka dag på jobbet med att troligtvis göra årets snyggaste fotbollsmål i Jakobstad – ett skott från 25 meter upp i bortre krysset.

I en mittfältsroll återfanns inledningsvis också Adam Vidjeskog, som kändes både trygg och stabil på botten av ett tremanna mittfält. Antonio Hotta spelade bra, men hans roll blev ytterst oklar då han trots ett offensivt utgångsläge gjorde sina bästa ingripanden i att hjälpa defensiven.

Tobias Wentin gjorde inget positivt intryck under matchens första halvtimme, och det förstärktes inte heller av de sista 30 minuter han spelade när han blivit inbytt igen. Ännu mer hopplös än Wentin var den andra yttern Foday Conteh. Det känns som att lagledningen under hösten troligtvis sett nog av Conteh för att veta något den breda publiken inte vet, för på basis av lördagen i Tellushallen har han ingenting i laguppställningen att hämta.

Hemmalaget matchade två spelare på centerpositionen och hade man haft tillgång till en hybrid av Joakim Häggblom och Kosta Bajic hade jag vågat utlova 15 seriemål i sommar av den spelaren.

Bajic var rent ut sagt flegmatisk, vann några höjdbollar till omöjliga positioner, utgick en stund skadad, men gjorde sen ändå två snygga mål.

Häggblom i sin tur jobbade kopiöst med ryggen mot mål, utnyttjade sin storlek på ett lyckat sätt och var ofta spelbar under sin andra halvlek. Några mål gjorde JBK-bjässen däremot inte. 

Det är ändå svårt att klandra en kille som är påtänkt i målskytterollen om han i sin första testmatch gör två fullträffar, men om serben kan mäta sig med SJK-försvaret nästa vecka är jag beredd att tänka om.

Av de spelare som utöver Häggblom kom in från bänken förtjänar Alfred Söderman och Axel Vidjeskog ett hedersomnämnande.

Södermans inhopp var en injektionsspruta för offensiven medan Axel Vidjeskog spelade med en så vansinning mognad och djärvhet att det är svårt att tro hur ung han är.

Gamle bekantingen Mike Banner medverkade på vänsterbacken utan att utmanas på allvar, men han lyckades ändå dra på sig ett gult kort. Kevin Larsson kom in i andra halvlek och inledder på en ytterbacksposition innan han flyttade in mer centralt.

Att Larsson i andra halvlek bar kaptensbindeln säger något om ett hurudant lag FF Jaro hade på benen på lördagen.

Största delen av lagets kontrakterade spelare fanns på plats i hallen och följde med drabbningen mot OPS och med något enstaka undantag kan de nog sova lugnt i vetskapen om att deras arbetsplatser för tillfället inte åtminstone är under något omedelbart hot.

Bäst hos gästerna från Uleåborg var pigge yttern Felix Orishani och försvarslinjen stod upp skapligt i första halvlek.

Matchen FF Jaro – SJK nästa veckoslut blir en bättre värdemätare och något man redan kan se fram emot med större intresse.

FF Jaro - OPS 4-0 (2-0)

1-0 Bajic 40 min
2-0 Bajic 45 min
3-0 Larsson 65 min straff
4-0 Vasconcelos 81 min

Antti Koivukangas
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:
Bra sammanfattning, precis sådär tänkte jag också. Ska nån ges kontrakt på basis av dagens framträdanden så är det Söderman och Vidjeskog jr. Paiva får sitt riktiga test mot SJK; fixar han det fixar han antagligen kontrakt också. Ytterbackarna bör man se mer av medan åtminstone Vasconselos och Wentin kan söka nya jaktmarker.
Tomas14.01.17 kl. 19:21
Jep, Paivas fysik gjorde intryck på mig, rätt typ mittback, rörlig och smidig istället för stor och bumlig. Söderman och Vidjeskog d.y. är viktiga "nejdens gossar" som i bästa fall besitter potential att göra en "Remesaho" 2017....
14.01.17 19:30
Kan nog hålla med i så gott som allt här. Bör dock vara så att Vasconcelos fick sin varning då han försökte sig på en cykelspark, men istället för bollen träffade han huvudet på en OPS-back.
Klasse15.01.17 kl. 14:36

Läste en gång att ”de som är mest aktiva inom sociala medier är narcissister med dåligt självförtroende”. Det stämmer. Född 1978. Tvåbarnspappa. Nico och Noah. Sambo och Jakobstadsbo i själ och hjärta. Ordbrukare i yrkeslivet.

kontakt:

anttikoivukangas @ gmail.com

Kolla in mig på Instagram

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

 

Kategorier

Senaste kommentarer

Mars 2019

Sju saker varje människa bör veta efter KPV – Jaro

Maj 2018

Eurovision Song Contest 2018 - skugganalys med De Eurovisa 2/5Eurovision Song Contest 2018 - skugganalys med De Eurovisa 1/5

April 2018

Vi är många och kan bli fler - låt målen betyda någonting7 observationer från FF Jaro - JS Hercules

Mars 2018

Observationer, reservationer och intryck från VPS-Jaro

December 2017

Tre poddar på T som jag lyssnar påAnd so it begins #Noux2018 med 268 dagar kvar

September 2017

Dagen när pappa tog en tatueringBättre sent än aldrig, tatueringsdags efter 20 års väntan

Augusti 2017

NU ha ja viri ti låådo - nåår ska tu fara?Testspelande Koivukangas har lång väg till matchformTack Jakobstad - nu kör vi!

Juli 2017

Söndagsmorgon på FölisönJakobs Dagar 365Back on the trail again, samt en efterlängtad vlogg-comeback

Juni 2017

Plötsligt händer detÅtta dagar senare i Helsingfors - quo vadis, Koivukangas

Maj 2017

Karhunkierros - The MovieKarhunkierros är (nästan) här!Karhunkierros + Project Liv = santNollnollEtt skön kväll i Kokkola - mitt #KCR2017På löpande band - en liten uppdateringPå knä i Vasa

April 2017

När "Dröm om mitt Larsmo" kom tillbaka till YouTubeEn operarescension i fotbollsreferatens andaTour de PedersöreBaby got back(träning)Gubbar, fäder, män - läs, läs och läs igen!"Tag mig från havet" - vloggen är tillbaka med långpass nr 313 rättValet är över! Länge leve valet!En odyssé till Alholmen - långpass nr 2Fem nomineringar utgående från FF Jaro - JBKSå. Fittit. Siistit.VÄRLDSPREMIÄR - Tour de Jeppis i VLOG-formKort rapport från skyttegravarna - och en hyllningBodycombat och jag, inte direkt en match made in heaven...

Mars 2017

Inte direkt #Runfulness men tillbaka i sadeln åtminstone